Hegnsloven og træer

Hegnsloven og træer

Træer kan være en kilde til både skønhed og konflikt i danske haver. Hvis du står over for udfordringer med træer, der grænser op til din ejendom, eller hvis du ønsker at forstå dine rettigheder og pligter i forhold til Hegnsloven, er det vigtigt at have styr på reglerne.

Hos Naboretsadvokaten er vi eksperter i naboret og hjælper dig med at navigere i de komplekse spørgsmål, der bl.a. kan opstå om træer og hegn.

Hvad er Hegnsloven?

Hegnsloven regulerer opsætning, vedligeholdelse og konflikter omkring hegn, der står i skellet mellem dig og din nabo, eller står tættere på skel end 1,75 m. Selvom loven primært fokuserer på hegn, kan den også i visse situationer finde anvendelse på træer, hvis de står så tæt og regelmæssigt, at de fungerer som et hegn.

Formålet med Hegnsloven er at sikre en retfærdig løsning i tilfælde, hvor naboer ikke kan nå til enighed om hegnsopsætning eller -vedligeholdelse​.

Hvad er reglerne om træer i Hegnsloven?

Hegnsloven indeholder kun få specifikke regler, der vedrører træer, men de har alligevel stor betydning i visse situationer.

Du har eksempelvis ret til at beskære grene fra naboens træer, hvis de vokser ind gennem eller op ad dit hegn og derved forårsager skade eller hindrer nødvendige aktiviteter på din grund. Grenene må dog kun beskæres til skellinjen, og der skal være en saglig grund til indgrebet​, ligesom du først bør bede din nabo om selv at gøre det – før du går igang.

Endvidere vil jeg i øvrigt anbefale, at du ved uenighed kontakter en advokat, således du sikrer dig, at du ikke gør noget forkert.

Samtale om naboret

Kontakt os uforpligtende

Ring eller skriv uforpligtende til Naboretsadvokaten, ved Advokat (L) Sebastian Ekholm Scheffmann

Træer i skel ifølge Hegnsloven

Så længe du er på din egen grund, selv få centimeter fra skellet, findes der ingen generelle regler, der forhindrer dig i at plante et træ. Undtagelser kan dog være specifikke bestemmelser i lokalplaner eller tinglyste servitutter. Der er heller ingen regler for, hvor højt træet må vokse.

Må naboens træer skygge?

Skygge fra naboens træer kan være en stor gene, især hvis træerne kaster skygge over en stor del af din have, eller skygger for solen i dine primære opholdsrum. I de fleste tilfælde er der ingen specifikke lovregler, der forbyder en nabo at have høje træer, selvom de skaber skyggeproblemer.

Dog kan den naboretlige tålegrænse komme i spil, hvis skyggevirkningen er væsentlig og går ud over, hvad der er rimeligt at skulle tåle i området​.

Den naboretlige tålegrænse om træer

Den naboretlige tålegrænse er det måske vigtigste princip inden for naboretten, der dog ikke er fastsat i loven, men hvor betydningen vurderes konkret fra sag til sag.

Den naboretlige tålegrænse bruges til at afgøre, hvad en grundejer med rimelighed skal acceptere af gener fra naboejendommen, herunder skygge fra træer. Hvis træernes skygge eller andre forhold vurderes at overskride denne tålegrænse, kan du have ret til at kræve, at naboen foretager ændringer. 

Undersøg regler om træer i servitutter, lokalplaner eller grundejerforeninger

Foruden Hegnslovens bestemmelser kan der være andre regler, som har betydning for træer på din eller din nabos ejendom. 

Servitutter, lokalplaner eller bestemmelser i grundejerforeninger kan indeholde restriktioner om fx træers højde eller placering. Derfor er det altid en god idé at undersøge disse dokumenter for at se, om der gælder særlige regler i dit område​.

Dansk lovgivning indeholder som udgangspunkt ingen regler om træers højde.

Specialist i skel
Naboretsadvokaten er specialister i hegnssyn

Samarbejde med din nabo om træer er altid den bedste løsning

Den bedste måde at håndtere problemer om naboens træer, vil som udgangspunkt være gennem dialog og samarbejde. Ved at tage en venlig samtale med din nabo og udtrykke dine bekymringer og udfordringer på en konstruktiv måde, er der større chance for at finde en fælles løsning, begge kan leve med.

En åben dialog kan ofte forebygge konflikter og skabe en positiv stemning mellem jer som naboer. En retssag bør undgås så vidt muligt, da den også vil tære på det efterfølgende naboskab.

I de tilfælde hvor ovenstående ikke fører til en løsning, er vi som advokater med speciale i naboret klar til at hjælpe dig, herunder søge retshjælp for dig og anlægge retssag.

Få Rådgivning om Hegnsloven og træer

Har du spørgsmål om træer i forhold til den naboretlige tålegrænse, hegnsloven eller brug for almindelig rådgivning om herom? Vi rådgiver dig også meget gerne i drøftelserne om forlig, og er følgende også klar til at kæmpe din sag gennem retssystemet.

Hos Naboretsadvokaten har vi stor erfaring med sager, der involverer hegnsloven og træer. Vi kan hjælpe dig med at vurdere din sag, herunder hvilke muligheder du har i din specifikke situation.

Priser ved ekspropriation

Der findes ikke faste satser for erstatning ved ekspropriation, da værdien af ejendom og jord kan variere meget afhængigt af faktorer som beliggenhed, brugsmuligheder og markedsforhold.

Dog findes der vejledende takster i visse tilfælde, som anvendes som udgangspunkt ved mindre ekspropriationer, specielt i landbrugsområder. Det er altid vigtigt at få en individuel vurdering af din ejendoms værdi for at sikre, at erstatningen afspejler den reelle markedsværdi​.

Det er ofte muligt at søge retshjælp hos jeres forsikringsselskab, hvilket vi gerne hjælper jer med.

Beskatning ved ekspropriation

Ekspropriationserstatninger er som hovedregel skattefri. Dette betyder, at du ikke skal betale skat af den kompensation, du modtager, hvis din ejendom eksproprieres.

Der kan dog være undtagelser, særligt hvis du professionelt beskæftiger dig med køb og salg af ejendomme. I sådanne tilfælde kan erstatningen være skattepligtig, og det er derfor afgørende at få skatterådgivning hos en revisor for at sikre, at du overholder gældende regler​.

Vælg en advokat med speciale i ekspropriation

Har du spørgsmål om ekspropriation, eller har du brug for hjælp til en sag? Vi står klar til at rådgive dig og guide dig gennem hele processen.

Hos Naboretsadvokaten har vores advokater specialer i sager om ekspropriation og erstatning, helt fra først besigtigelse og møde med ekspropriationskommissionen, klage til taksationskommissionen, og i efterfølgende at føre sagen ved byretten og landsretten. Vi kan hjælpe dig med at vurdere dine rettigheder og sikre, at der kun sker ekspropriation, hvis betingelserne er opfyldt, og hvis de er, så sikre vi dig Den bedst mulige kompensation i din situation.

Kontakt os

Udfyld kontaktformularen og vi vender retur hurtigst muligt. Du er også velkommen til at ringe til os.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.