Chikane fra nabo

Chikane fra nabo

Chikane fra en nabo kan være ødelæggende for livskvaliteten og din daglige trivsel. Mange oplever gener fra naboer i form af støj, skygge, hegn, indkig, skelproblemer eller lugt, men når disse gener udvikler sig til bevidst chikane, kan det være nødvendigt at tage retslige skridt.

Her får du et overblik over, hvad nabochikane kan være, hvilke muligheder du har, og hvordan vi kan hjælpe dig med at få stoppet generne.

Hvad er nabo chikane?

Nabochikane dækker bl.a. over en række bevidste handlinger fra en nabo, som er rettet mod at forstyrre eller skræmme dig. Dette kan omfatte gentagne støjende aktiviteter, trusler, hærværk eller vedvarende gener, der går ud over, hvad du som nabo er forpligtet til at tåle.

Chikane kan både være direkte, såsom verbale trusler, og indirekte, som når naboen bevidst spiller høj musik sent om natten for at forstyrre din søvn.

Hærværk fra nabo

Hærværk er en alvorlig form for chikane, hvor din nabo bevidst ødelægger eller beskadiger dine ejendele. Det kan være alt fra ødelagte planter i haven til ridser i bilen eller et beskadiget hegn.

Hærværk er strafbart ifølge dansk lov, og hvis du bliver udsat for dette, bør du straks anmelde det til politiet. Hvis det kan bevises, at din nabo står bag hærværket, kan vedkommende straffes med bøde eller fængsel afhængigt af skadens omfang.

Som offer kan du også kræve erstatning for de skader, der er forvoldt. Hos Naboretsadvokaten kan vi hjælpe dig med at gøre dit erstatningskrav gældende og sikre, at sagen forfølges korrekt ved domstolene, hvis nødvendigt.

Samtale om skel

Kontakt os uforpligtende

Ring eller skriv uforpligtende til Naboretsadvokaten, ved Advokat (L) Sebastian Ekholm Scheffmann

Chikane og trusler fra nabo

Trusler om vold eller lignende fra en nabo er en alvorlig sag. Hvis du bliver truet, bør du altid tage det alvorligt og kontakte politiet med det samme. Trusler kan være strafbare og straffes med bøde eller fængsel, afhængigt af truslens alvor.
Selv hvis politiet eller retten ikke finder tilstrækkeligt grundlag for at straffe din nabo, kan politiets involvering i sig selv ofte få naboen til at trække sig tilbage. Trusler kan også være en begrundelse for at søge et polititilhold, hvilket vi beskriver mere om nedenfor.

Nabochikane og tilhold

Hvad er et polititilhold?

Et polititilhold er et værktøj, politiet kan benytte for at forhindre en person i at kontakte dig. Et polititilhold betyder, at din nabo ikke må kontakte dig, følge efter dig eller på anden måde opsøge dig, hverken fysisk eller via telefon, e-mail eller sociale medier. Hvis din nabo alligevel forsøger at kontakte dig, kan det føre til bødestraf eller fængsel.

Hvad er et strakstilhold?

Et strakstilhold ligner et polititilhold, men udstedes langt hurtigere. Strakstilhold kan gives, hvis politiet har rimelig grund til at mistænke, at din nabo har krænket din fred, og at chikanen fortsætter.

Det er en midlertidig foranstaltning, der beskytter dig, indtil politiet har behandlet sagen grundigere og eventuelt givet et længerevarende tilhold.

Hvad sker der ved overtrædelse af tilhold?

Hvis din nabo overtræder et tilhold, uanset om det er et polititilhold eller strakstilhold, skal du straks informere politiet. Overtrædelse af tilhold straffes med bøde eller fængsel op til 2 år, afhængigt af alvoren.

Alle vores sager om naboret behandles med den viden, at netop den enkelte sag er den vigtigste for hver enkelt af vores klienter.

Hvis en retssag bliver nødvendig, er vi parate til at føre sagen hele vejen på dine vegne. Vi kan også bistå med at søge om retshjælp for at dække omkostningerne ved retssagen, da mange retssager om naboret er berettigede til dette.

Hvad kan du selv gøre for at stoppe nabo chikane?

Chikane fra en nabo kan føles overvældende, men der er flere skridt, du kan tage for at beskytte dig selv og forhindre yderligere chikane. Her er nogle af de mest effektive handlinger, du kan tage:

Undgå dialog

Når du står over for en chikanerende nabo, er det vigtigt at undgå at eskalere situationen ved at engagere dig i dialog. Hvis du svarer på deres provokationer, kan det give indtryk af, at du accepterer deres adfærd, og det kan være sværere for politiet at gribe ind. Hvis du vælger at svare, skal det kun være for at gøre det klart, at du ikke ønsker yderligere kontakt.

Ændring af telefonnummer

Hvis du bliver chikaneret via telefonopkald, e-mails eller sms’er, kan du overveje at ændre dine kontaktoplysninger. Et hemmeligt telefonnummer eller en ny e-mailadresse kan hjælpe med at minimere chikanen.

Dokumentér chikanen

En af de vigtigste ting, du kan gøre, hvis du oplever chikane, er at dokumentere hver hændelse. Notér tidspunkter, datoer, og hvad der præcist skete. Hvis der er vidner, skal du få deres oplysninger, da de kan være nyttige, hvis sagen ender hos politiet eller i retten. Gem også beviser som beskeder eller breve, du modtager, da disse kan bruges som dokumentation for chikanen.

Få hjælp til din sag om nabo chikane

Har du en sag om chikane fra en nabo eller spørgsmål vedrørende dette? Vi står klar til at rådgive dig eller føre sagen videre.

Hos Naboretsadvokaten har vi mange års erfaring med naboret og håndtering sager om nabo-chikane. Vi kan hjælpe dig fra starten af processen med at vurdere, hvilke muligheder du har for at få stoppet generne og genoprette roen i dit hjem.

Kontakt os

Udfyld kontaktformularen og vi vender retur hurtigst muligt. Du er også velkommen til at ringe til os.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.