Den naboretlige tålegrænse

Den naboretlige tålegrænse

Når du ejer en ejendom, forventer du at have ro og tryghed i din hverdag. Men hvad sker der, hvis din nabo skaber gener som støj, lugt, indkig eller skygge? Den naboretlige tålegrænse er et vigtigt begreb, der hjælper med at afgøre, hvad du skal acceptere, og hvornår du har ret til at kræve, at din nabo stopper generne. Her får du et overblik over, hvad tålegrænsen indebærer, og hvad du kan gøre, hvis din nabos handlinger påvirker din ejendom negativt.

Hvad er den naboretlige tålegrænse?

Den naboretlige tålegrænse definerer, hvad en nabo rimeligvis skal kunne tåle af gener som støj, lugt, skygge, indkig eller forringet udsigt.

Grænsen er ikke fastsat eller permanent, men afhænger af en konkret vurdering baseret på områdets karakter, samfundsudviklingen og væsentligheden af de specifikke gener. Hvis tålegrænsen overskrides, kan man kræve, at generne fjernes – ned til tålegrænsen ikke længere er overskredet eller erstatning. Det er op til retten at afgøre, om grænsen er overskredet i den enkelte sag.

Der findes ingen fast lovgivning om den naboretlige tålegrænse, så den fastlægges hovedsageligt gennem retspraksis- hvilket vil sige tidligere afgørelser og domme samt artikler mm. fra juridiske forfattere.

Konsekvenser ved overskridelse af den naboretlige tålegrænse

Hvis den naboretlige tålegrænse overskrides, kan det føre til, at de gener, der overstiger grænsen, skal bringes til ophør, eller der skal betales erstatning, hvis generne ikke kan stoppes.

Retten afgør i sidste ende, om tålegrænsen er overskredet, og hvad konsekvensen skal være.

Samtale om naboret

Kontakt os uforpligtende

Ring eller skriv uforpligtende til Naboretsadvokaten, ved Advokat (L) Sebastian Ekholm Scheffmann

Naboretsadvokaterne - specialister i skel

Hvad skal du gøre, hvis tålegrænsen er overskredet?

Hvis du mener, at din nabos handlinger overskrider den naboretlige tålegrænse, bør du først forsøge at tale med din nabo om problemet. En dialog kan ofte løse mange konflikter uden behov for juridisk handling.

Hvis dette ikke er muligt, bør du søge juridisk bistand fra en advokat, som kan vurdere din sag og rådgive dig om dine muligheder, herunder fremsætte kravet over for naboen, hvor der er juridisk redegjort for, hvorfor den pågældende gene skal bringes til ophør.

Herefter vil det i mange tilfælde være næste skridt, at indlede en retssag for at få retten til at fastslå, om tålegrænsen er overskredet, og hvad der kan gøres ved det.

Få hjælp til din sag om den naboretlige tålegrænse

Har du en sag om den naboretlige tålegrænse eller spørgsmål vedrørende dette? Vi står klar til at rådgive dig eller føre sagen videre.

Hos Naboretsadvokaten har vi mange års erfaring med at håndtere sager om naboretlige gener. Vi kan hjælpe dig fra starten af processen med at vurdere, om tålegrænsen er overskredet, og hvilke muligheder du har.

Kontakt os

Udfyld kontaktformularen og vi vender retur hurtigst muligt. Du er også velkommen til at ringe til os.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.